
Βαμβακόσπορος
Μετά την παράδοση του σύσπορου βάμβακος στο εκκοκκιστήριο, ακολουθεί η διαδικασία της εκκόκκισης, δηλαδή ο διαχωρισμός του σύσπορου βάμβακος σε βαμβακόσπορο και εκκοκκισμένο βαμβάκι.
Ο βαμβακόσπορος αποτελεί ιδιαίτερα ποιοτική ζωοτροφή χωρίς να χρειάζεται κάποια επιπλέον επεξεργασία. Ωστόσο, μετά από κατάλληλη επεξεργασία, από τον βαμβακόσπορο μπορεί να παραχθεί βαμβακέλαιο καθώς επίσης και βαμβακόπιτα (είδος ζωοτροφής).
Εκκοκκισμένο Βαμβάκι
Το δεύτερο προϊόν που προκύπτει από την εκκόκκιση του σύσπορου βάμβακος είναι το εκκοκκισμένο βαμβάκι.
Πρόκειται για το απαλλαγμένο από ξένες ύλες προϊόν (φύλλα, σπόρο, διάφορες οργανικές ύλες κ.ά.) το οποίο πωλείται σε κλωστήρια μέσω εμπόρων ή απευθείας για την παραγωγή διαφόρων τύπων νήματος.

“Το βαμβάκι, ο «λευκός χρυσός» της ελληνικής γης, αποτελεί διαχρονική αξία και επιλογή καλλιέργειας για τους Έλληνες παραγωγούς. Σύσπορο ονομάζεται το βαμβάκι κατά τη φάση συλλογής του από το χωράφι. Η εταιρεία «Γ & Π ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ Α.Ε», αγοράζει σύσπορο βαμβάκι από Έλληνες παραγωγούς, το αποθηκεύει σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους κι έπειτα προχωρά στην επεξεργασία αυτού.”